home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

In aantocht: nog meer ToBRFV-resistente rassen


The Netherlands
September 25, 2022

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) blijft een groot probleem, niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Een groot gedeelte van de kassen in de Benelux blijken besmet. Juist daarom zet De Ruiter alles op alles om zo snel mogelijk ToBRFV-resistente rassen te ontwikkelen.


Speedella

 

Jan Kamper, Market Development Area Lead Glass, vertelt: “ToBRFV is een virus dat lang besmettelijk blijft. Ondanks de verregaande hygiënemaatregelen die telers treffen, ontstaan de meeste infecties toch door overdracht via mensen en instrumenten. Daarom is het zo belangrijk om een besmetting zo vroeg mogelijk te detecteren, bijvoorbeeld in bladproeven en het testen van drainwater. En dan natuurlijk de juiste maatregelen treffen.”

Langer doortelen met resistente rassen
Jan legt uit: “Gelukkig hebben we bij De Ruiter meerdere sterke resistentiebronnen gevonden, die we nu inkruisen in onze rassen. Dat resulteert nu al in rassen die intermediair resistent zijn. Dat betekent dat telers ook bij een besmetting langer door kunnen telen met hun gewas, afhankelijk van de kracht in het gewas en in welke periode de besmetting zich aandient. Onze ambitie is om in alle segmenten een IR ras te lanceren, die voldoen aan de hoge standaard van De Ruiter in smaak, productie en duurzaamheid. Naar verwachting zullen eind van het jaar meer ToBRFV-resistente rassen op de markt komen.”
 


Kwaliteit van de planten
Peter legt uit: “Het succes van de herfstteelt valt of staat met de kwaliteit van de planten die de plantenkweker levert. De eerste 3 trossen worden bij de plantenkweker aangemaakt, de 4e hier op de tuin. Als de planten sterk zijn, dan is het makkelijker om het gewas goed door te trekken naar januari. De planten die we nu op de tuin kregen, zijn heel groot en generatief, wat niet verwonderlijk is met de afgelopen zomer. Hoeveel energie het gewas vraagt is ook mede afhankelijk van de kwaliteit van de planten vanuit de plantenkweker. Overigens is 15 kuub gas per vierkante meter wel het minimum. En we zijn natuurlijk afhankelijk van het buitenklimaat; met de klimaatinstellingen moeten we anticiperen op het weer. Maar we weten uit ervaring dat Speedella onder alle weersomstandigheden goed presteert.”

Snoeien
“Zoals alle rassen in herfsttomaat moet Speedella wel gehaakt worden. De trosstelen zijn, vooral onderin, altijd wat zwakker. Verder snoeien we de eerste tros op 5 en de 2e en 3e op 6.  De laatste tros snoeien we weer op 5, zodat de plant zijn assimilaten goed kan verdelen onder de trossen. We toppen op tijd, zodat de trossen homogeen uit kunnen groeien.”

Hoge Ec en goed interen
Peter kiest voor een vrij hoge Ec in de mat: “Wij druppelen rond de 3 mS/cm, waardoor de Ec oploopt in de mat naar 6 mS/cm, aangezien we maar in een korte periode water geven. Dan teert de mat flink in, wat beter is voor de wortels omdat ze meer zuurstof krijgen. Dat komt de kwaliteit ten goede. Bij de start van de teelt geven we tussen 8.00 en 20.00 uur water, maar in oktober is dat alleen tussen 10.00 en 16.00 uur en in november tussen 12.00 en 14.00 uur. De start/stop-tijden liggen in de donkere maanden dicht bij elkaar om verder in te teren. Met een sterk wortelgestel weten we zeker dat we aan het einde van de rit nog steeds dikke tomaten hebben.”

Rustig telen
De temperatuurlijn is sterk afhankelijk van de plant die op de tuin komt, vertelt Peter: “Als we een slanke, generatieve plant krijgen, beginnen we rustig aan met een nacht van 16 graden en een dag van 19 graden. Als de plant na een dag of 4 ingeworteld is, gaat het etmaal omhoog naar 20 of meer graden. Wij sturen sterk met de ventilatielijn; liever de ramen wat verder dicht doen en het vocht in de kas houden om minder te hoeven stoken. Dan zetten we er een minimum buis bij, om toch stralingswarmte langs de plant te krijgen. We hanteren de vuistregel dat de buis 10 graden hoger is dan de ingestelde temperatuur. Overdag is dat dus rond de 30 à 35 graden. De buis bepaalt dan de activiteit van de plant. Zodra de ramen opengaan, neemt de buitentemperatuur die functie over. Dat is het principe van het nieuwe telen.”

De beste resultaten met Speedella
Peter voegt daaraantoe: “Als we een dikke plant op de tuin krijgen, dan kiezen we juist weer voor een stevig start met een nacht van 18 en een dag van 21 graden. Het dag/nacht-verschil is altijd 3 graden. Dat hebben we puur op ervaring geleerd. We weten na bijna 30 jaar tomaten telen in de herfst dat je met hard stoken veel kapot maakt. Weinig stoken, rustig telen levert de beste resultaten, zeker met een betrouwbaar en sterk ras als Speedella!”

 



More news from: Bayer Vegetable Seeds


Published: September 28, 2022

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved